COBB Salad to amerykańska klasyka gatunku. Legenda mówi, że powstała w latach 30. XX wieku, spontanicznie, kiedy to Robert Howard Cobb, właściciel restauracji Hollywood Brown Derby wpadł głodny do kuchni i na szybko przygotował sobie sałatkę z tego, co akurat znalazł w lodówce. Zapewne historia ta nie ma zbyt wiele wspólnego z prawdą, ale faktem jest, że połączenie składników jest idealne i kto raz spróbuje tej sałatki, już się od niej nie uwolni!
Składniki mogą się różnić w zależności od inwencji, ale istnieje żelazna podstawa, bez której Cobb nie byłby sobą! Nazwy kluczowych składników zawierają się właśnie w haśle EAT COBB: Eggs, Avocado, Tomato, Chicken, Onion, Bacon, Blue Cheese 🙂
SKŁADNIKI:
- 1 główka sałaty lodowej
- 4 jajka
- pierś z kurczaka
- awokado
- 2 pomidory
- 150 g sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzola
- 6 plastrów boczku
- 2-3 cebulki dymki
- 1 dojrzałe mango
- kiełki (opcjonalnie do przybrania)
Jajka gotujemy na twardo, boczek podsmażamy na patelni aż skruszeje. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i też wrzucamy na patelnię lub nacieramy oliwą i pieczemy przez ok. 20 minut. Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę, sałatę rwiemy na kawałki. Układamy w naczyniu w kolejności: sałata, awokado, cebulki, mango, jajka, boczek, ser, pomidory, kiełki.
na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- sól, pieprz
Składniki sosu mieszamy ze sobą, chłodzimy w lodówce przynajmniej 30 min. Polewamy sałatę tuż przed podaniem.
Voila!