DSCN9274

 

COBB Salad to amerykańska klasyka gatunku. Legenda mówi, że powstała w latach 30. XX wieku, spontanicznie, kiedy to Robert Howard Cobb, właściciel restauracji Hollywood Brown Derby wpadł głodny do kuchni i na szybko przygotował sobie sałatkę z tego, co akurat znalazł w lodówce. Zapewne historia ta nie ma zbyt wiele wspólnego z prawdą, ale faktem jest, że połączenie składników jest idealne i kto raz spróbuje tej sałatki, już się od niej nie uwolni!

Składniki mogą się różnić w zależności od inwencji, ale istnieje żelazna podstawa, bez której Cobb nie byłby sobą! Nazwy kluczowych składników zawierają się właśnie w haśle EAT COBB: Eggs, Avocado, Tomato, Chicken, Onion, Bacon, Blue Cheese 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 4 jajka
  • pierś z kurczaka
  • awokado
  • 2 pomidory
  • 150 g sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzola
  • 6 plastrów boczku
  • 2-3 cebulki dymki
  • 1 dojrzałe mango
  • kiełki (opcjonalnie do przybrania)

Jajka gotujemy na twardo, boczek podsmażamy na patelni aż skruszeje. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i też wrzucamy na patelnię lub nacieramy oliwą i pieczemy przez ok. 20 minut. Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę, sałatę rwiemy na kawałki. Układamy w naczyniu w kolejności: sałata, awokado, cebulki, mango, jajka, boczek, ser, pomidory, kiełki.

na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • sól, pieprz

    Składniki sosu mieszamy ze sobą, chłodzimy w lodówce przynajmniej 30 min. Polewamy sałatę tuż przed podaniem.

Voila!