DSCN9814

Lomo saltado („wytrzęsione polędwiczki”) to jedno ze sztandarowych dań  CHIFA, czyli kuchni będącej fuzją wpływów chińskich i peruwiańskich. Mało kto wie, że w Peru mniejszość chińska jest dość liczna- przybyli oni w XIX wieku w poszukiwaniu pracy, często wykonywali zajęcia, którymi nie chcieli zajmować się Peruwiańczycy i byli traktowani jak niewolnicy. Chifa powstała z potrzeby zaadaptowania chińskich przepisów do produktów dostępnych w Peru. Samo słowo pochodzi prawdopodobnie od chińskiego czasownika „chi-fan” oznaczającego „jeść ryż”. Obecnie słowem Chifa określa się w Peru wszystkie restauracje serwujące kuchnię chińską. Emblematyczne dania to „arroz chaufa”, czyli smażony ryż oraz właśnie „lomo saltado” 🙂

Wszystkie składniki są dostępne w Polsce, więc możemy sobie zafundować szybką podróż przez oba krańce świata ;]

LOMO SALTADO

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 3 czerwone cebule
  • 4 mięsiste pomidory
  • 1 ostra papryczka (tradycyjnie ají, ale ciężko zdobyć w Polsce, więc może być również chili)
  • olej lub oliwa z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść kolendry
  • sól, pieprz

na frytki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • olej

dodatkowo: ryż

Przygotowujemy ryż wg przepisu, smażymy frytki.

Polędwicę myjemy, kroimy w cienkie paseczki i nacieramy solą i pieprzem. Pomidory i cebulę kroimy w dość grube, podłużne paski, z papryczki wyjmujemy ziarenka i również kroimy. Siekamy kolendrę. Na patelni grillowej rozgrzewamy nieco oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, wrzucamy mięso. Smażymy ok 1-1,5 min, potrząsając co chwila, odstawiamy. Tłuszcz ze smażenia przelewamy do woka lub głębokiej patelni, dodajemy cebulę, papryczkę oraz pomidory, szklimy, dodajemy mięso oraz kolendrę, energicznie potrząsamy, dodajemy frytki i szybko mieszamy.

DSCN9797 DSCN9798

Podajemy od razu, w towarzystwie ryżu 🙂

Reklamy