DSCN9258

Czasem w każdym budzi się wewnętrzny leń. U niektórych wręcz czasem tylko usypia 😉 Nie chce mi się wymyślać skomplikowanych potraw, choć kilka idei krąży mi po głowie od dłuższego czasu- no cóż, może kiedyś zrealizuję te pomysły. Na razie, szybki recykling lodówki i wariacja na temat lokalnego przysmaku: choclo con queso, czyli kukurydzy z białym serem.

  • 1 choclo (odmiana kukurydzy- w „normalnych” warunkach może być zwykła…)
  • 0,5 papryki
  • 1 pomidor
  • puszka tuńczyka
  • kilka gałązek huacatay (odmiana mięty- można zamienić)
  • ser biały typu bundz
  • oliwa, sól, pieprz

Kukurydzę obieramy i gotujemy około 7-8 minut w osolonej wodzie. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i podsmażamy do miękkości.  Ser kroimy na grube plastry. Tuńczyka odsączamy. Wszystko układamy na talerzu, przyprawiamy i ozdabiamy miętą.

DSCN9259

Smacznie, zdrowo, kolorowo, na totalnego lenia ;]

Reklamy