DSCN9278

Tak to już się wśród moich znajomych utarło, że jestem specjalistką od tart ;] Prawdą jest, że uwielbiam je piec i uważam, że dają ogromne pole do popisu! Co więcej, zdecydowana większość zna je i lubi w wersji słodkiej (choćby tę najsłynniejszą, Tarte Tatin), ja zaś zdecydowanie wolę kombinować ze smakami słonymi. Oto jedna z moich sztandarowych tart- warzywna.

TARTA WARZYWNA

na ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 300 g  mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Mąkę przesiewamy, robimy w kopczyku wgłębienie, do którego wkrajamy masło i dodajemy żółtko. Siekamy nożem o szerokim ostrzu, aż z mąki i masła zrobi się kruszonka. Dodajemy śmietanę i szybko (naprawdę szybko!) wyrabiamy, aż otrzymamy zwarte ciasto. Owijamy folią i wsadzamy na 0,5h do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i wsadzamy do formy. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy przez godzinę. Po tym czasie wierzch przykrywamy folią aluminiową, ponownie nakłuwamy i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

na wierzch:

  • 400 g serka kremowego (używam zwykle Piątnicy)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • pestki dyni
  • sól, pieprz, oregano
  • oliwa

Warzywa myjemy, kroimy w krążki, wykładamy na blachę do pieczenia. 3 łyżki oliwy mieszamy z łyżeczką oregano i smarujemy warzywa, wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na 10-15 minut. Serek ubijamy z jajkami i śmietaną, przyprawiamy. Na podpieczony spód wylewamy masę serkową, układamy warzywa (ja najpierw układam cukinię i bakłażana, a na wierzch daję papryki- naprzemiennie, tak, aby było jak najbardziej kolorowo) i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

Voila!

DSCN9279

 

Reklamy