DSCN9271

 

Ach, jak dawno mnie tu nie było! Jedne zmiany gonią drugie i zdecydowanie częściej dopieszczam drugi blog, ale o Kuchennym Eseju nie zapomniałam całkowicie! Co więcej, przed wyjazdem uzbroiłam się w kilka potraw do zaprezentowania, tak, żeby mieć co wrzucać zanim się tutaj zorganizuję i zacznę na nowo szaleć w kuchni 😉 

SAŁATKA „BBF” (Beetroot, Broccoli, Feta)

  • 2 brokuły (lub 1 brokuł i 1 kalafior)
  • 4 buraki
  • kostka sera feta
  • 50 g migdałów w płatkach

Umyte, ale nie obrane buraki wrzucamy do wrzącej i osolonej wody i gotujemy przez 30-40 minut, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Po tym czasie wylewamy wodę, studzimy, po czym obieramy ze skórek. W drugim garnku zagotowujemy wodę, myjemy brokuły i dzielimy je na mniejsze różyczki, a następnie blanszujemy we wrzątku przez około 3-4 minuty i odcedzamy. Buraki i fetę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski, mieszamy razem z różyczkami brokuła. Migdały prażymy na suchej patelni, aż do zbrązowienia, posypujemy. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, aby smaki się zmieszały.

SOS MIĘTOWO-JOGURTOWY

  • kubek (175-200g) jogurtu naturalnego
  • garść świeżej mięty
  • świeżo zmielony pieprz, sól

Mieszamy jogurt, posiekaną miętę i przyprawy, ostawiamy do lodówki na ok. godzinę. Polewamy sosem sałatkę.

DSCN9269

Reklamy