pastel-inteligente-L-exmCj5

[źródło:http://mibloguicodecocina.blogspot.com/2013/04/pastel-inteligente.html]

 

 

Czasami ulegam modom. To takie ludzkie i normalne, że jeśli ze wszystkich stron jesteśmy czymś bombardowani, to w końcu poddajemy się, nasz opór słabnie i postępujemy tak, jak większość. Wszechobecne na kulinarnych blogach „magiczne ciasto” podziałało i na moją wyobraźnię- Kozioł postanowił organoleptycznie stwierdzić, czy rzeczywiście z jednej masy da się uzyskać trzy warstwy.

W zagranicznych blogach to ciasto nazywane jest nie tylko magicznym, ale też „inteligentnym”, więc ja roboczo nazwałam je „mądrym ciachem”. Cały jego urok polega właśnie na tych trzech warstwach, które nie wiedzieć dlaczego tworzą się w trakcie pieczenia. Fajny efekt, ale jak dla mnie nieco mdłe ;p

SKŁADNIKI:

  • 125g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka- w temperaturze pokojowej)
  • 125 g mąki
  • 150 g cukru (dałabym mniej)
  • 1/2l ciepłego mleka
  • łyżka wody
  • szczypta soli

Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na puszystą masę. Dodajemy przestudzone masło i mąkę, a na koniec ciepłe mleko.

UWAGA- chlapie niemiłosiernie, więc radzę robić to w miejscu możliwie najmniej narażonym na straty.

Białka ubijamy ze szczyptą soli i 2 kroplami octu jabłkowego (opcjonalnie). Dodajemy do masy mleczno-żółtkowej, najlepiej po trochę, drewnianą łyżką.

Pieczemy 60 min w 150 stopniach, a następnie studzimy przynajmniej godzinę przy uchylonych drzwiczkach.

*jeśli robimy w tortownicy, należy wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia, bo inaczej masa wycieknie 😉

Reklamy