Obrazek

 

Dzieje się, oj, dzieje! 

Znów robię tysiąc rzeczy na raz i czas mi się kurczy do granic możliwości… Za to jak przychodzi odrobina wytchnienia, to nie wiem, za co się zabrać 😉

SKŁADNIKI:

kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki lodowatej wody

Mąkę przesiewamy, w kopczyku robimy wgłębienie, do którego wkrajamy masło, a następnie dodajemy żółtka, wodę i śmietanę i nożem o szerokim ostrzu siekamy. Później szybkimi, energicznymi ruchami zagniatamy ciasto, które powinno być gładkie, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie, rozwałkowujemy, wykładamy no formę i znów chłodzimy przez pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, ciasto nakłuwamy widelcem, wsypujemy groch i pieczemy 15 minut.

Farsz:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • po 1 papryce czerwonej i żółtej
  • 2 kulki mozzarelli (2x 125g)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, bazylia, oliwa

Bakłażany i cukinię kroimy w cieniutkie paseczki o wysokości ok 1,5-2 cm (w zależności od głębokości formy). Oliwę mieszamy z bazylią i smarujemy nimi plasterki warzyw. Bakłażana podpiekamy w piekarniku ok 10 minut. Papryki też kroimy na cienkie paski.

Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, wbijamy jajka i dodajemy śmietanę- mieszamy aż składniki się połączą i doprawiamy według uznania.

Na podpieczony spód wylewamy masę serowo-jajeczną, a następnie układamy koliście warzywa, zaczynając od środka. Mój system jest taki, że najpierw układam bakłażana i cukinię, a potem wolne miejsca zapełniam paprykami.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. 

Et voila!

Reklamy