Tagi

Nigdy w życiu bym nie przypuszczała, że najzwyklejsza w świecie pasta jajeczna jest w stanie zrobić taką karierę! To już nie pierwszy raz, kiedy robię coś, co wydaje mi się oczywiste
i banalne (vide: twarożek z warzywami), a Hiszpanie przyjmują to z zachwytem i mówią, że nigdy by na to nie wpadli. Mnie to niezmiennie dziwi, ale już się przyzwyczaiłam, że w kuchni różnice kulturowe ujawniają się silniej, niż w jakiejkolwiek innej dziedzinie 😉 Naszemu poczciwemu omletowi zamierzam poświęcić osobny wpis 😉  a na razie zostawiam Was z moją wersją pasty jajecznej i rasta-koreczkami, które na naszej parapetówce zniknęły w 5 minut 🙂

SKŁADNIKI:

PASTA JAJECZNA

  • jajek, ugotowanych na twardo
  • pęczek zielonej cebulki
  • 1,5 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

RASTA-KORECZKI

  • ser żółty w kawałku
  • 2 awokado
  • papryka
  • osobno: 2 łyżki oliwy z oliwek i szczypta ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulkę kroimy drobno, dodajemy majonez, sól i pieprz i energicznie mieszamy, aż do połączenia składników.

2. Ser, awokado i paprykę kroimy w grubą kostkę. Nabijmy na wykałaczki w kolejności absolutnie dowolnej. Na talerzyk wlewamy oliwę i mieszamy z papryką. Podajemy razem 🙂

Reklamy