Tagi

Obrazek

Kolejny z serii przepisów pod tytułem „proste jak drut, smaczne jak ambrozja”. Kwadraciki nie wymagają wiele pracy, a w pierwotnej wersji (jeden duży płat ciasta przykryty drugim) jego przygotowanie zajmuje jeszcze mniej czasu. Jako, że warzywa i sery w Hiszpanii są dość tanie, można śmiało powiedzieć, że jest to typowy „studencki” przepis. Na dodatek mogę pochwalić się osiągnięciem: José, który organicznie nie znosi szpinaku, stwierdził, że jest to jedyna forma, w jakiej on mu smakuje 🙂

SKŁADNIKI (na około 26-28 ciastek):

  • dwa płaty ciasta francuskiego
  • 600 g świeżego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 60 g sera roquefort
  • 60 g sera koziego
  • sól, pieprz
  • garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

Rozmrażamy ciasto francuskie. W międzyczasie przygotowujemy farsz: na 2 łyżkach oliwy podsmażamy czosnek, a następnie szpinak, aż „zwiędnie”- przy takiej ilości należy to robić na raty, bo zwyczajnie się nie mieści, ja wrzucam po garści, aż zmniejszy objętość. Sery kruszymy i wrzucamy na patelnię, mieszamy, aż się rozpuszczą (może się wytrącić „woda”, należy ją wtedy ostrożnie odcedzić). Na koniec, doprawiamy do smaku.

Ciasto kroimy na kwadraty, na każdy kładziemy po łyżce farszu (i ewentualnie orzechu) i sklejamy jak pierogi. Przekłuwamy każde ciastko widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.

Voila!

Reklamy