Tagi

Obrazek

Uśmiechnijmy się w sobotni poranek! 🙂 

Słońce świeci, trzeba więc przemycić go trochę do kuchni! Weekend sprzyja lenistwu, ale też sprawia, że mamy nieco więcej czasu na wykonanie codziennych czynności, dlatego też nawet zwykły jogurt z owocami może przybrać niecodzienną formę 😉

  • kubek ulubionego jogurtu
  • kiwi, pokrojone na półplasterki
  • garść rodzynek

Wszystko układamy w kształt uśmiechniętego słońca 🙂

Tak naprawdę wesoły poranek był pretekstem do napisania posta o… EMPANADAS 🙂 zrobiliśmy je wczoraj do wieczornego seansu, ale tak pochłonęło nas ich jedzenie, że zapomniałam je sfotografować 😉

mimo wszystko zamieszczam przepis, bo uważam, że warto! Ja osobiście pękłam z przejedzenia…

EMPANADAS

SKŁADNIKI:

1.Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki ciepłej wody (w razie czego można dolewać)
  • 1/4 szklanki oleju

Z podanych składników urabiamy zwarte ciasto, ugniatamy je przez około 5 minut. Możemy dodać do niego jakieś przyprawy, jeśli mamy taką ochotę.

2.Wnętrze:

U nas to było kilka opcji, gdyż każdy miał na swoje empanady własny pomysł, ale za bazę,
z której dawaliśmy upust naszej inwencji służyły:

  • pomidory, starte na tarce i doprawione solą, pieprzem i bazylią (uwaga! bardzo wodniste, należy się z tym liczyć podczas nakładania!)
  • starty ser żółty
  • polędwica z indyka pokrojona w kostkę
  • ser feta
  • szpinak
  • ser kozi
  • czarne oliwki

Z ciasta formujemy małe kule, spłaszczamy i tworzymy z nich okręgi o średnicy ok. 10 cm. Na połowie rozkładamy składniki farszu i ostrożnie sklejamy, jak pierogi. Brzegi można „udekorować” wzorkami z widelca 🙂

Gotowe empanady ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować rozbełtanym jajkiem i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Voila!

Reklamy