Tagi

Od kilku dni co wieczór zbieramy się na kanapie i oglądamy film- zaczynamy tworzyć nasze małe, mieszkaniowe rytuały. Ale brakowało nam jakichś przekąsek, które mogłyby umilać seanse. Po małym rekonesansie lodówki (nie było w niej zbyt wiele po piątkowej imprezie…) zdecydowaliśmy się na utylizację pozostałego awokado i sera białego. Z braku jajek powstał pomysł na minimalistyczne nachos- przy takim zestawie, oglądanie „Absolwenta” było przyjemnością na najwyższym poziomie 🙂

SKŁADNIKI:

1.NACHOS

  • 350 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • ok. 150 ml wody
  • łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu kajeńskiego

Do przesianej mąki wsypujemy sól i pieprz kajeński i ostrożnie dolewamy wodę, formując jednolite ciasto. Cienko rozwałkowujemy (ok. 1-2mm) i wykrawamy trójkąty. „Smażymy” na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.

2. SOS „UBOGIE GUACAMOLE”

  • 1,5 dojrzałego awokado
  • 1 pomidor (twardy)
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, pieprz kajeński

Awokado obieramy ze skórki, miąższ wkrajamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem. Pomidora ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do papki, wyciskamy sok z połówki cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzami: zwykłym i kajeńskim, mieszamy do połączenia się składników.

3. SALSA Z QUESO FRESCO

  • 1 opakowanie queso fresco (w spolszczonej wersji zastępujemy kostką twarogu)
  • kubek jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Mieszamy składniki 🙂

Nachosy maczamy w salsach, lub chrupiemy „na sucho” 😉

A na dodatek:

Reklamy